Korps Rijdende Artillerie

Korps Rijdende Artillerie

De Gele Rijders, Artillerie, 't Harde, Rijders, Rijdende Artillerie, Korps Rijdende Artillerie.

Joint Arctic Training 2019

Voor de C-batterij stond het eerste kwartaal van 2019 in het teken van de JAT (Joint Artic Training) samen met 1 GMC (1e Bn van de Mariniers).

De training is essentieel om in 2020 deel uit te maken van de ATG (amphibious task group).

De training begon voor iedereen die nog geen wintertraing gehad had op 28-01 met de “novice course”.In deze cursus leren onze mannen en vrouwen hoe te overleven in arctische omstandigheden.De cursus duurt 4 weken, de eerste week bestaat uit het volgen van lessen en de andere 3 weken bestaat uit een programma te velden.

De drie weken te velden zijn vrij pittig, veel verplaatsen in ons geval op laplanders in groepen van 8 a 10 personen met voor het groepsmateriaal de beruchte pulk (een soort slee die voortgetrokken wordt door 2 man).Onze Vikingen werden tijdens de training getrakteerd op zeer diverse weersomstandigheden, van -20 s’ nachts tot sneeuwstormen en regenbuien kwamen er voorbij. Tijdens deze omstandigheden is het heel belangrijk om goed voor jezelf te zorgen (eten, drinken en kledingdrills) en ook goed op elkaar te letten.

Tijdens de 2e week van de “novice course” kwamen ook de al winter getrainde vikingen binnen. Deze namen deel aan de conti course, dat is een herhaling van alle skills en drills die men heeft geleerd en wat extra lessen. De conti’s hebben ook geleerd om verplaatsingen op ski’s te doen ipv laplanders. Na de conti cours kwam iedereen weer bij elkaar en gingen we door met de AWT (artic worefare training).

Eindelijk met ons eigen werk aan de slag…..Maar dat bleek nog best moeilijk te zijn.

De training vond plaats op Blatint en de mortieren werden achter BV’s gehangen. Dat was voor iedereen erg wennen, aangezien bijna iedereen onbekend was met het voertuig. De eerste stellingnames waren erg onwennig, werken met andere voertuigen en het mortier op ski’s, naast het zeer uitdagende terrein was even flink aanpassen.

Gedurende de 10 dagen die de AWT duurde, werd het peloton steeds beter en begon alles langzaam op zijn plaats te vallen. De stellingname’s , QA’s vijand contacten en gewondendrills begonnen soepeler te lopen en iedereen was confortabel met zijn de manier van optreden.

Het enige minpuntje van deze training was dat wij helaas geen LFX moment hadden.Dit kwam omdat er geen 120MM munitie was voor ons, die training zou wel heel waardevol zijn geweest.

Na deze zeer waardevolle training heeft de batterij nog meegedaan aan de FTX.Dit was de eerste keer dat de mariniers fires in de FTX hadden betrokken in deze niv 5 oefening.Middels amfibische landing zijn wij ingezet en aansluitend hebben we 5 dagen paraat gestaan om te steunen tijdens diverse te nemen objectives.

Al met al heeft iedereen heel veel geleerd en zijn wij als batterij inzetbaar tijdens arctische omstandigheden in alle omstandigheden.

Op naar 2020!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.