Korps Rijdende Artillerie

Korps Rijdende Artillerie

De Gele Rijders, Artillerie, 't Harde, Rijders, Rijdende Artillerie, Korps Rijdende Artillerie.

Paarden

De paarden van de Manege Korps Rijdende Artillerie

De manege heeft 13 paarden. Ze zijn allemaal voskleurig, om zoveel mogelijk eenheid te krijgen tijdens de optredens en de ceremoniële taken. De paarden moeten namelijk op alle posities inzetbaar zijn. Zowel als spanpaard voor het 6-veld kanon, als ook als officierspaard voorop of als volgpaard. De paarden worden multifunctioneel ingezet: bij beëdigingen en andere militaire gelegenheden, ceremoniële taken, optredens en manegelessen. Ook worden enkele paarden door de instructeurs uitgebracht in de
sport.

De paarden, allemaal ruinen, die op dit moment dienst doen zijn:


Adjudant  
Geboortedatum: 16-04-2005
Afstamming: Epilot x Schalkhaar, KWPN rp.

Adjudant, in de wandelgangen ‘Adje’, is als 4-jarig onbeleerd paard gekocht in februari 2009. Hij is bij ons zadelmak gemaakt en heeft al vanaf het eerste optreden als rechter volgpaard in 2009 meegelopen. Het is een echte alleskunner! Zo is hij multi inzetbaar in het span, kan hij goed springen en crossen, is hij erg vriendelijk tijdens de coachingsessies en misstaat hij ook niet in de dressuurring. Hij heeft een vriendelijk karakter en is erg lief in de omgang.
Appèl  
Geboortedatum: 11-07-2005
Afstamming: Sheraton x Thorwald, KWPN rp.

Appèl is als 7-jarige in oktober 2012 bij de Manege KRA gekomen. Hij bleek een zeer correct gereden paard, dat goed aan de hulpen staat. Verder bleek hij ook leuk te kunnen springen en functioneert hij ook erg paard in het voorspan voor het 6-veld. Hij draait braaf mee in de manege lessen. Het is een vriendelijke ruin en hij is goed te onderscheiden van de rest, omdat hij heel weinig wit op zijn hoofd heeft.
Artillerist  
Geboortedatum: 30-04-2005
Afstamming: Ahoy x Batello, KWPN gp.

Artillerist, in de wandelgangen ‘Arty’, is als 4-jarige in september 2009 aangekocht. Hij had al in tweespan gelopen bij zijn fokker/eigenaar en heeft een beroemde broer, aangezien zijn broer met Prinsjesdag wel eens voor de gouden koets heeft gelopen. Op optredens heeft hij al veel verschillende functies gehad, maar inmiddels vormt hij graag samen met zijn beste vriend, Adjudant, het achterspan.
Don Festivo  
Geboortedatum: 15-05-2000
Afstamming: Danny de Vito x Festivo, Westfaals.

Don Festivo, ook wel Don of Donnie genoemd, is het enige paard met een Duits stamboekpapier. Don is in oktober 2005 bij het Korps gekomen en heeft al alle functies al wel eens vervuld. Hij heeft al veel ruiters aan het Militair Ruiter Bewijs (MRB) geholpen, zowel standaard als zilver en is ook door de instructeurs in dressuur en springen uitgebracht.
E-Boxer  
Geboortedatum: 30-04-2009
Afstamming: Mollys Boy x Annaghdown Star, Irish Sport Horse.

E-Boxer, meestal Boxer genoemd, is ongeveer begin 2020 bij ons gekomen. Oorspronkelijk komt hij uit Ierland en voordat hij bij Manege KRA kwam, heeft hij gefunctioneerd als jachtpaard.  Meteen werd duidelijk dat hij echt een vriendelijke reus is! Hij is ontzettend lief in de omgang en was vanaf het begin meteen bij vele een favoriet. Vanwege zijn lieve karakter is hij super leuk om te gebruiken bij de coachingsessies.
Gunner  
Geboortedatum: 13-06-2011
Afstamming: Patijn x Fabricius, KWPN vb.

Gunner is in 2020 bij ons komen wonen, het is een enthousiast paard met veel beweging die je terug kunt linken aan zijn tuiger bloed. Voordat hij bij de KRA kwam, had hij al ervaring voor de wagen, in middels zijn we bezig met hem omscholen tot veelzijdig spanpaard en heeft hij zijn eerste kilometers in het span al gemaakt. Het is een herkenbare verschijning, omdat hij veel wit heeft en iets lichtere manen dan de andere vossen.
Houwitser  
Geboortedatum: 11-05-2012
Afstamming: Sander x Zichem, KWPN vb.

Houwitser hebben wij als 3-jarige gekocht bij de familie Schilder (bekende tuigpaardfokkers) in Kampen. Vers uit de wei, waar hij de chef van de kudde jonge paarden was. Hij heeft de tijd gehad om te acclimatiseren voor wat betreft
het zadelmak maken, maar heeft wel van het begin af aan meegedaan met de schriktrainingen en in zijn geval lekker aan de hand, gewoon met een halster en halstertouw. In het 2de kwartaal van 2016 is hij ingereden en daarna dus ook voor het 6-veld ingespannen en eerlijk is eerlijk, hij zette nog geen pas verkeerd! Ook Houwitser is heel aanhankelijk, enorm nieuwsgierig en een echte knuffel.
Isaf  
Geboortedatum: 30-05-2013
Afstamming: Fernando Torres x Voltaire, BWP.

Isaf is een sportief paard en is aangekocht in 2019, oorspronkelijk komt hij uit België. Hij kan een leuke sprong maken en vindt het dan ook erg leuk om te springen. Momenteel wordt hij ook uitgebracht op dressuurwedstrijden en ook dit pakt hij wel fijn aan. Hij heeft een zachtaardig karakter en geniet altijd van aandacht. In 2020 heeft hij zijn eerste optreden meegelopen en in 2021 is hij voor het eerst ingespannen.
Jalon  
Geboortdatum: 02-05-2014
Afstamming: Desperado x What’s in a name, KWPN vb.

Jalon is aangekocht eind 2019, vanaf het begin was het duidelijk dat Jalon echt een lief karakter heeft en nooit een vlieg kwaad zou doen. Ook al vindt hij soms wel eens iets gek of spannend, hij pakt alles aan. Hij loopt braaf in de les, doet leuk mee met de coachingsessies, wordt dressuurmatig steeds fijner en zowel het springen als crossen doet hij erg goed. Ook liep hij al vrij snel voor in het span, hij kan nog veel leren, maar met zijn karakter komt dat helemaal goed.
Kanonnier  
Geboortdatum: 08-03-2015
Afstamming: Paco x Kirkor, Wielkoploska.

Kanonnier is eind 2020 bij KRA gekomen, hij is ons enige paard die afkomstig is uit Polen. Kanonnier is een ontzettend enthousiast paard en dit is altijd terug te zien in zijn hele houding. Hij is super nieuwsgierig en staat letterlijk overal met zijn neus als eerste bij. Bij zijn vorige eigenaar is hij wel eens ingespannen, dus toen we aan de slag gingen om hem om te scholen als spanpaard voor het 6-veld, pakte hij het werk super snel op.
Korporaal  
Geboortdatum: 10-03-2015
Afstamming: Western Blues x Dockleaf, Irish Sport Horse.

Korporaal is 2020 bij ons op de manege komen wonen. Hij had nog niet ontzettend veel gedaan in zijn leven, maar hij was vanaf begin nieuwsgierig naar alle nieuwe dingen die we met hem deden. Korporaal komt oorspronkelijk, net als Boxer, ook uit Ierland. Ook al heeft Korporaal soms wel zijn eigen wil, ging hij al vrij snel mee met beëdigingen en optredens, dit deed hij uiteraard ook erg braaf
Luitenant Kolonel  
Geboortdatum: 30-05-2016
Afstamming: Hampshire VDL x Baltic VDL, KWPN.

Luitenant Kolonel, beter bekend als LT, is als 3-jarige bij ons gekomen in 2019. Voor zijn leeftijd was hij al erg groot, maar ook erg braaf. Hij was al wel beleerd, maar moest nog wel verder doorgereden worden onder het zadel. In 2019 liep hij meteen al zijn eerste beëdiging mee en in 2020 zijn eerste optreden. Hij is geliefd onder veel lesklanten en ook voor het MRB-standaard hebben vele mensen LT als voorkeur.
Nato
Geboortedatum: 30-05-2018
Afstamming: Tullabeg Fushion x Rhineroe Amber, Irish Sport Horse.

Nato is aangekocht in de zomer van 2022, hij komt oorspronkelijk uit Ierland en was toen hij bij ons kwam nog niet zo lang in Nederland. Nato was al wel zadelmak, maar verder nog heel erg groen. In het begin is hij eerst goed doorgereden door de instructeurs en later stroomde hij zo de manegelessen in. Hij is erg cool in zijn hoofd en kijkt van bijna niks gek op.
Zulu  
Geboortedatum: 07-04-2004
Afstamming: Playboy x Inspekteur, KWPN.

Zulu is begin februari 2013 op proef geweest bij de manege. Hij bleek netjes
gereden, op dressuurniveau M2. Inmiddels heeft Zulu al veel lesklanten leren paardrijden en hebben vele hem als favoriet gehad. Zulu houdt van aandacht, heeft een fijn karakter en is erg gemakkelijk en braaf in de omgang. Tegenwoordig gaat hij op optreden meestal mee als paard voor de trompetist.