Korps Rijdende Artillerie

Korps Rijdende Artillerie

De Gele Rijders, Artillerie, 't Harde, Rijders, Rijdende Artillerie, Korps Rijdende Artillerie.

IN MEMORIAM

Willem Johannes Loos

Luitenant-generaal der Artillerie b.d.

Willem Johannes Loos

Toujours joyeux, jamais chagrin. Dat was de lijfspreuk van Wim Loos, niet alleen in woorden, maar ook in gedrag. Geboren in 1930, werd Wim in de magere jaren 50 officier. En op een ijskoude dag in februari 1963 werd Wim – op dat moment batterijcommandant – Rijder, en voorzien van de kwartiermuts, ook wel Rijdersmuts geheten. Voor Wim was die  Rijdersmuts vanaf het begin een symbool van verbondenheid. En Wim had daar een rol in. Met zijn scherp verstand, het vermogen de juiste vragen te stellen, en met zijn vriendelijke uitstraling slaagde hij er zonder moeite in een hechte vriendenkring op te bouwen.

Wim werd commandant Korps Rijdende Artillerie, en later Directeur Personeel, legerkorpscommandant, hoogleraar en Kolonel van het Korps: het is een militaire carrière die onmogelijk saai te noemen is. Maar ook in die functies buiten het Wapen bleef Wim betrokken bij het Korps en zijn vriendenkring. Zo was hij ook nauw betrokken bij de redactie van het boek 200 jaar Rijdende Artillerie, dat in 1993 werd uitgegeven.

Na zijn vertrek uit werkelijke dienst bleef Wim betrokken bij het Korps. In 1996 werd Wim benoemd tot Kolonel van het Korps. Hij kon zich richten op het adviseren van de opeenvolgende korpscommandanten, en hij vervulde een belangrijke rol bij de uitbreiding van het Museum, en bij de realisatie van een fraaie manege in ’t Harde. En altijd weer waren er zijn voortdurende aandacht voor de Rijders, en zijn humorvolle toespraken tijdens het jaarlijkse Rijdersdiner.

Op 29 augustus is Wim op 89-jarige leeftijd overleden. Op het nachtkastje in de kamer waar hij de laatste weken verbleef stond zijn Rijdersmuts opgesteld. Op zijn rouwkaart – hij had alles natuurlijk zelf geregisseerd –  was een fraaie pentekening te zien van een Rijder die zojuist is afgestegen van zijn paard, met daaronder de tekst: ‘Eind van de rit”.

We nemen afscheid van een groot man, en een goede vriend. Moge hij rusten in vrede.

Hans Sonneveld

Kolonel van het Korps Rijdende Artillerie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.